Păpuși, tradiție, povești

CUFĂRUL MAGIC CU PĂPUȘI TRADIȚIONALE DescoperăCum le creez

PăPUșILE ANEI

Păpuși tradiționale de colecție

Creații handmade românești

Melania

Nu cred că există bistrițeancă mai mândră decât mine. Costumul tradițional pe care îl port este unul de sărbătoare. Cărțile pe care le-am răsfoit arătă că ar fi chiar unul de nuntă. 

Ia este cusută cu paiete metalice aurii și mărgele de sticlă micuțe, albastre. Aceste ornamente minunate le-am așezat și pe zadii. Zadiile sunt specifice costumului tradițional de Bistrița și se poartă doar acolo. Costumul meu este unicat, cusut cu drag. Spuneți voi, cum aș putea să nu fiu mândră de el?

Nicoleta

Eu sunt sora Melaniei și, ca și ea, port cu mândrie un costum de Bistrița. Culorile pe care eu le-am ales sunt roșul – culoarea dragostei – și argintiul – albul pur strălucitor.

Potrivit tradiției, culoarea roșie era des întâlnită în costumele populare ale femeilor tinere. Zadia roșie este bogată, plină de paiete cusute pe rânduri echilibrate, cu paiete metalice argintii, susținute de mărgele de sticlă transparentă.  

Liliana

Mi-ar plăcea să cred că fiecare femeie din Gorj devine și mai mândră că este româncă atunci când vede ce frumos este costumul tradițional din această zonă. Eu sunt atât de mândră de el, încât nici nu vreau să port altceva. Și cum să nu fiu?!

Ia mea, din pânză de casă, de un alb imaculat, este țesută la război și îmbogățită cu alese cusături cu arnici roșu. Motivele tradiționale sunt creasta cocoșului, care semnifică puterea și statornicia căminului, și roata, simbol pentru pace, bunăstare, tihnă. Vâlnicul – specific costumului tradițional din Oltenia – este de sărbătoare, cusut cu fir metalic auriu și argintiu.

Regina Maria

Costumul pe care îl port nu poate fi descris în cuvinte. L-a purtat cu atâta drag și respect Regina Maria a României încât eu nu pot fi decât onorată de a avea unul asemănător. Regina Maria a insuflat româncelor dragostea pentru costumul tradițional, l-a ridicat la rangul de modă și de artă, l-a făcut să fie privit cu admirație în curțile regale europene, dar și peste Ocean.

Ia este din pânză albă de casă, țesută la război. Cusătura este cu fir metalic auriu, iar simbolul regăsit este nuca, cea care semnifică înțelepciunea. Costumul meu spectaculos este completat de opreg, specific zonei Banatului, în care firele de mătase aurie și albastră strălucesc la fiecare pas pe care îl fac în hora.

Eliza

Mi se spune fetiță-soare. Nici nu este greu să îți dai seama de ce. Iubesc atât de mult ia tradițională românească, încât nu renunț la ea în nicio zi. Pot să o adaptez la fustă sau pantalon. De data asta am ales o fustă evazată, roșie, din piele. Nu port un costum tradițional 100%, dar vreau să arăt că și fetele și doamnele moderne pot găsi o variantă pentru a ține vie moștenirea noastră națională.

Costumul tradițional românesc a uimit mari creatori de modă din țară și din străinătate, care au împrumutat elementele, cusăturile și simbolurile. Eu sunt simbolul că tradiția poate continua indiferent de timpuri.

Steluța

Eu sunt steluța de Crăciun, așa că mi se spune Steluța. De ce? Pentru că am fost creată cu câteva zile înainte de Crăciun, pentru a aduce strălucire frumoasei sărbători. Și, ca la orice sărbătoare, am ales un costum tradițional, cusut cu fir roșu metalizat și fir argintiu.

Port un costum tradițional din zona Olteniei, acolo unde florile – chiar și cele de gheață – sunt nelipsite.

Ilenuța din Sibiu

Sunt cea mai nouă din grup, dar atât de bucuroasă să iau și eu parte la horă! Cred că nu există costum mai frumos decât cel de Sibiu.

Eleganța negrului contrastează cu puritatea albumului de pe pânză. Fota este aparent simplă, dar ea este menită să scoată în evidență complexitatea iei. Punctul de Săliște pe care îl am pe mânecă adună în el răbdare și perseverență.

Câte povești s-au spus în timpul în care a fost lucrat! Povestea mea abia începe, cea a costumului este permanentă.

Andreea

Sunt Andreea și port cu bucurie un costum de Mehedinți. Îmi place acest costum pentru că pare simplu, și totuși este complicat.

Modelul frumos orânduit de pe ie este cusut cu fir de bumbac albastru și fir de mătase aurie. Este cea mai frumoasă combinație – cerul cu soarele strălucind.

Vâlnicul este elegant datorită firului auriu care completează pliurile bogate.

Regina Maria

Iubesc costumul popular românesc, il port cu mândrie la toate ocaziile și mi-aș dori să fie prețuit așa cum l-am prețuit și eu.

Costumul de Oltenia este preferatul meu. Îmi plac modelele pline și vâlnicele cusute cu fir auriu și argintiu.

Vreau să cred că bucuria portului tradițional va dăinui peste veacuri.

Ancuța și Alexandra din Banat

Suntem cele mai bune prietene și pentru horă îmbrăcăm de fiecare dată cu bucurie costumul din zona Banatului.

Ni l-am cusut singure și am ales culorile preferate. Ia este bogată și prin model și prin cusătură. Fota este cusută cu fir metalic colorat pentru că este de sărbătoare și vrem să atragem toate privirile când ieșim în lume.

Așa vrem să fie privit și costumul românesc – cu mândrie, căci este spectaculos.

Elena din Argeș

Eu sunt poate printre cele mai fericite fete din horă. Anul trecut am primit premiul pentru cea mai frumoasă fată din țară.

Datorez asta în special costumului de colecție pe care il port. Costumul din Muscel este piesa de tezaur din colecția costumelor tradiționale românești.

Modelele sunt pline și complexe, o adevărată provocare pentru cine se încumetă să le creeze și să le dea viață. Bogăția firului auriu are menirea să aducă nu doar plusul de strălucire, ci și eleganța inegalabilă.

Ema

Eu sunt Ema și sunt cea mai mândră purtătoare a costumului de Dâmbovița. Îmi plac toate costumele din Muntenia, pentru că sunt bogate în culori și au modele variate și complexe.

Strâng în ele tot talentul și toată priceperea de peste ani. Costumul pe care îl port este unul vesel, în care predomină roșul – simbolul vieții.

Mihaela din DÂmbovița

Ziua cea mai fericită a fost cea în care am descoperit și am îmbrăcat costumul de Muntenia.

Este plin de flori și de culoare. Lasă loc imaginației și îți duce creativitatea spre limite nebănuite.

În acest costum sunt mai frumoasă, mai plină de încredere și am puterea să fac orice. Sunt româncă și sunt mândră de asta!

OANA

Eu sunt Oana și pot spune despre mine că sunt poate cea mai veselă din grup. Îmi place să cos, să râd și să dansez.

Prefer costumul popular oricărei alte haine. Cred că orice domnișoară arată minunat îmbrăcată așa. Niciodată nu cred că am fost mai elegantă decât atunci când am purtat ia românească.

Îmi place costumul de Dâmbovița pentru că este bogat, colorat, plin de viață. Ca mine.

Maria

Mă cheamă Maria și, împreună cu sora mea geamănă, Marina, vrem să arătăm tuturor cât de frumos este costumul tradițional de Ilfov.

Am adunat galbenul soarelui, roșul dragostei – culorile care ne fac să arătăm mereu vesele și frumoase. Ia mea urmează cusătura tradițională cu încreț și râuri, iar fota este cusută cu flori cu fir auriu.

Așa am învățat de la bunicile noastre, să fim mândre de portul popular

Marina

Eu sunt Marina și sunt cea mai delicată ilfoveancă. Îmi place să mă joc și să dansez.

Sunt mândră de costumul meu care reunește atât de frumos elementele din Ilfov. Ia mea adună în ea culorile roșu și galben, pentru că sunt veselă și îmi place soarele.

Modelul cusut pe piept și pe mânecă urmează cusătura tradițională cu încreț și râuri. Poalele îmi sunt tivite cu fir auriu. Mi-am dorit un costum de sărbătoare, de aceea, de pe fotele mele nu puteau lipsi florile de aur.

ANA

Eu sunt Ana și sunt mezina familiei de păpuși. Vin din Banat, după cum arată și costumul pe care-l port.

L-am cusut cu drag și am încercat să adun în el toată gingășia fetelor din Lugoj.
Pe ia mea am cusut modelul soarelui, ca simbol al vieții și al speranței. Am păstrat aceleași culori – negru și galben – pe fota pe care am cusut-o cu răbdare și multă atenție.

Romburile specifice zonei de unde vin semnifică unitatea și echilibrul vieții.

SORINA

Eu sunt cea mai mândră dintre oltence, mândră de zona de unde provin și de costumul pe care-l port. Mă cheamă Sorina și, după cum arată și numele, îmi place să port în priviri lumina soarelui și să o transmit tuturor.

Nimic nu mă bucură mai mult decât acest costum de sărbătoare în care am adunat flori de aur și de azur, precum soarele și cerul. Ia mea este una de sărbătoare, de aceea am cusut-o cu fir auriu.

Am păstrat același fir și pentru fota de un albastru intens, pe care am desenat cu acul o grădină în care am adunat trei flori, reprezentând familia mea.

GEORGIANA

Eu sunt Georgiana și sunt o munteancă brunetă cu ochi albaștri ca zarea. Sunt delicată, dar nu mă dau în lături de la a coase și a broda, așa cum făceau mama și bunica mea.

Tocmai pentru a arăta asta, am cusut pe ia mea coarnele berbecului–simbol al hărniciei, dar și al forței.

Pe fotele mele am preferat cusăturile cu alb și negru, culorile specifice zonei muntoase de unde provin eu. Liniile sunt continue și jucăușe, totodată, pentru a arăta firul vieții.

ILINCA

Eu sunt Ilinca și sunt din Oltenia. Port un costum de sărbătoare, în prag de Crăciun. Pe ie am adunat laolaltă argintiul zăpezii strălucind în soare și roșul obrajilor îmbujorați de ger.

Aș purta acest costum în fiecare zi din an!

Păpuși unicat

realizate cu materiale tradiționale

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. 

Păpuși de colecție 

confecționate manual

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. 

Newsletter